Wednesday, December 7, 2011

Happy Engagement Xarief n Xara (3rd December 2011)

assalamualaikum..


      post terakhir mse bulan 5 y lpas mnceritakan tentang  'Law of Attraction'.. n after 7 months, i'm back again!! dlm mse 7 bln ni mcm2 brlaku..pahit..manis..suka..duka..semuanya ada..namun, kembali kpd tjuk utama pd hri ni, aq br j mlangsungkan majlis pertunangan bersama tunang yang tersayang, Akmal Arif Mohd Salleh, pd hr sabtu y lpas, 3/12/2011. hari ni gnap 5 hari aq berstatus sbg 'tunang org'...majlis diraikan dgn meriah dpd sedara mara dua2 blah phak, jiran2 dan juga sahabat handai.. tq mira, mirra zac n intan..agk sdh sbb classmates xdpt dtg sbb trikh tu clash dgn fiqh seminar y aq pn prlu attend.. tp nk wat cne kn, dua2 event tu mmg xleh awalkan or postpone.


     ptg tu jgak  slps sume tetamu balik, aq terus tukar outfit n tlg bsuh periuk kt dpur tu...setel sume tu, trus bersiap2 n bergegas g Melaka Central..Alhamdulillah, rezeki masih ad..smp2 j kt kaunter KKKL Express, tket k JB byk lg..so, 5.30 ptg aq trus blayar balik untuk mnghadiri Fiqh Seminar bg mmbntgkan paperwork..agk klam kabut jgk..dgn xprepare..tp aq tawakkal tu alallah..moga sumenye bjalan lncr..Alahmdulillah..sumenye dpermudahkan Allah.

    kembali kpd kisah kami..blog ni aq namakan 'my immortal'.. sbb dlm blog ni aq ceritakan ksh cinta kami bdua y pnuh dugaan dn cabaran..kisah dan memori y akn kekal selama-lamanya dlm diari hidup kami...Alhamdulillah..hari ni kami dah upgrade status hbgn ni dr 'in relationship' to 'engaged'..one step closer to marriage...dugaan pnuh ranjau spnjg perkenalan kami hanya diumpamakan sebagai viagra y mkin mnyemarakkan cinta ini dan mematangkan jiwa, fikiran dn hbgn kami..sememangnya tiap dugaan itu ad hikmahnya..itu janji Allah..kami sedar ikatan ini msh muda dan msh byk pgalaman hdup y blum kami lalui lg..kami tahu btunang lama tu sesuatu y krg elok, tp tu khndak org tua, jd kami hormati kptsan itu sbb mak ayh sudi menerima pinangan Akmal..xpe..slow2 dlu..lme2 dptla tu..hehehe..

      aq suka mengingat kmbali  ksh prkenalan kami 2 thn y lpas..(almost 2thn-21/12 ni gnap la 2thn).. sje nk cter evn segan sbb aq j y bce nnt...hehehe..ingatan da la xkuat mne, so, kna tulis..nnt lpe blk..huhuhu..hmm..skang ni ble sembang blk bab prkenalan dlu2, barula kami sedar y first sight mse tu, mmg dua2 rse ad chemistry..tu normal la kan?? tapi y pliknye..at first aq pndg dia dlu, mse tu xpenah ckp evn spatah pn, aq dpt rse y kami bkn stakat tu je..leh rse ad smthng y akn tgu kami nnt..really special..cm telepathic ckit la..tp aq nafikan sbb at 1st tgk dia ni, mmg bkn taste aq la based on appearance dia at that time..so,aq diamkan hal ni smp aq da tunang..aq pk aq sorg je..rpenye dia pn sme.. br smalam sumenye terbongkar...hmm..tu la nmenye jodoh y diilhamkan Allah..

     so, mggu tu aq sgt2 hepi..n aq doakan diri kami moga dpt lbh bersabar dan dapat matangkan lg dri, hbgn n mkin dkatkan dr pada Allah..sbg prsediaan untuk brkeluarga nnt..akhir kata, nasihat aq kepada pembaca (kalau adala kan..hahahaha) n pd dr sndr..
1) sentiasa positif dgn pilihan y kita dah wat
2) apabila hbgn kita mkin serius, pwatakan kita juga haruslah seiring.. give n take dlm hbgn..
3) kunci utama kejayaan sesuatu hbgn slpas jodoh dan takdir dr Allah adalah.. BERSABAR....

di sini aq selitkan sekali detik2 bahagia kami dlm bntuk gmbr2..bnyk lg gmbr2 dlm fb kami..Xara Xinnirah n Akmal Xarief..have fun!!

tersarungnya cincin tunang dan risik pd dua2 jari manisku..Alhamdulillah..

bersama sahabatku mira..tq sudi datang..



saat bahagia dan gementar y xkan ku lupakan

perbincangan dua belah pihak..

bergambar bersama2 kelurga tunangku..

hantaran dpd pihak prmpuan

hantaran dpd si dia..

dirimu..sahabatku..kekasihku..tunangku..
sahabt dr sekolah rndah..intan n mira..thnx korg..

moment of togetherness..forever n always..happy engagement xarief n xara.. 
video

Sunday, May 8, 2011

LAW OF ATTRACTION

ape sbnrnye law of attraction?? ni bkn law cm dlm drama HIMYM..tp brkaitan bagaimana kita menguasai  minda untuk mndapatkan ape2 y kita nak..sama ada y buruk ataupn y baik..tp kalo blh, mntak la y baik..br Allah sng makbulkan..dr miskin leh jd kaya..dr jahat blh jd baik..dr impossible, jd possible..

cnthnye, pnah x korg g pape kursus, ad part soh kita brg ats 2 kerusi y cme tampung kepala n kaki kita..n pastu ad org len dr ats bdn kita..ble sy tgk sndr, mmg agk mustahil..tp perasan x, sblm 2 kita dsuruh tnangkan dr..pk dlm kpala y kita xkn sakit wat adegan 2..n bygkan mmg ad org brdiri ats bdn kita..dn akhirnye, pserta kursus 2 dpt wat dgn jayanya tnpe rse skt..ok,xyahla wat bnda ekstrim cmni tok bktikan law ni..sy bg cnth y plg sng nmpk bgaimana kita mmpu mnguasai minda kita..korg slalu x menang cabutan bertuah??kalo sy, mmg xpenah dpt lgsg..hahaha..tp bdasarkan crita ni, mgkn pasni sy nk cbe gak..waktu 2 ad family day n ayh kwn sy ni g bli nmbr tok cbutan brtuah ni..dia bli 6 tiket..dia ckp kt kwn sy, "along, no ni..y ni, no ni gak confirm dpt"..at the end, mmg btul dpt..bkn stakat 1..6 ham,per dia dpt dr 6 tiket 2..sy dgr,tercengang kot..pergh, hebat btol mind set ayh kwn sy ni..so, sy wat ksimpulan bhawa law ni brteraskan positive thinking..dan keyakinan..

maybe nme law ni cm gempak sgt tp sbnrnye kita dh penah wat bnda ni cme kita xsedar..cnthnye, "aq berazam dpt 4 flat sem ni"..niat dh elok dh, tp kalo kita stakat azam awl thn j, sifat positif 2 xckup kuat untuk dorong kita spaya berusaha kearah matlamat 2..law ni akn mmberi hasil jika kita sntiasa fikirkan tntg pe y kita nak..tiap2 hari kita kna bygkan kita brada dlm dunia 2..lme2, impian 2 akn jd knyataan..kwn sy rmai y apply law ni..ad y dh jadi kaya evn msh stdy..dia ckp, dia pk j dia dpt bnyk duit..sy dgr cm agk mngarut laa..xkn pk j dh leh kaya..tol x? 2la realitinye sbb ble kita asik sgt pk, Allah akn permudahkan pe y kita nak..sy penah dgr 1 tazkirah ni y mngatakan bahawa sesiapa y tdak brdoa pd Allah sesudah solatnye, dia seorang y sombong..cbe fikir knapa smp keluar ayt cm2??

1) sbb waktu slps solat 2 smmgnye waktu kita akan brdoa pd Allah. bg sorg mnusia biasa, kalo dia xdoa time ni, mmg time lain dia xde brdoa pd Allah..2 dr observation sy..
2) sbb Allah 2 lg syg hambanya y sntiasa ingat kt dia n sntiasa mntak prtolongan dia..lg kita ckp tiap2 hr pd Allah pe y kita nak, mkin mudahlah untuk Allah perkenankan..
3) kita dgelar sombong sbb Allah dh nk free2 bg kita pe y kita nak, tp kita refuse tok mntak..sbb 2 la dgelar sombong..

Islam sndr mnyuruh kita brsangka baik sntiasa..2 adlh positive thinking..bg sy, law ni mgkin diwar2kan oleh org bkn islam..tp ble kita renungkan blk isi2nye, semuanya berbalik pd isi2 d dlm agama islam 2 sndr..semuanya dtg dr kekuasaan Allah..walaupun takdir sdh dtentukan oleh Allah d Loh Mahfuz, tp xbermakna kita tdk prlu brusaha..manusia adlh sebaik2 kjadian, cme kita y xmnyedarinye..penguasaan mnda 2 adlh 1 prkara y bsar bg sy..kita blh ubah sesuatu mgikut pe y kita mahu..kita cme gne sbahagian shaja fungsi otak kita..bnyk lg tntg khebatan dr kita y msh blum terungkai..

anda semua blh search tajuk ni kat mne2 laman web..bnyk lg pnjelasan kat situ..dr setiap persepsi ad dnyatakan..nota ni cuma pndgn dr sy pada isu ini..d bawah, sy ad sertakan skali langkah2 bgaimana tok mgnakan Law of Attraction ini dgn jayanya..wallahu 'alam..


firstly ask yourself what do you want and list it...

then follow the step
1. decide what you want
2.believe you can have it
3.belive you deserve it
4.believe it's possible for you
5.then close your eyes everyday for several minutes and visualize having what you already want and feeling the feeling of already having them
6. come out of that and focus on what you're grateful fir already
7. really be enjoyed it
8. and then go into your day and release it to the universe
9. trust the universe will figure out how to manifest it

ni contoh
'money comes easily and frequently'
jgn pikir lagsung mcmne nk wat or dapat... just wat je step kt atas...

Thursday, April 14, 2011

kemunculan rock star

assalamualaikum semua..


ni 1st time tgk blog sndr after months xpost pape..kate ni diary, tp xtulis..cm xde pape j y significant brlaku dr bln 10 thn lpas..bnyk j y brlaku..tp nk menaip 2 malas dtambah traffic jam tok connect dgn internet ni..nk mngedit lg..leceh kot..


tjuk rock star, pe kaitan?? xde kaitan pe pun sbnrnye..saje nk tulis jek..tp ad kaitan la sikit..baru2 ni dmam n brsyukur sgt sbb dmam time nk blk rmh..sbb nnt balik rmh ad mak tlg jge..kasih syg n belaian seorg ibu tu mmg ubat bg sume sakit..walaupun xsembuh smp balik UTM ni, tp msh sgt hepi plus rndu sgt kt rmh..ok, brbalik pd kisah rock star, dsebabkan dmam 2, suara sy y lmak manis ni jadila cm rock ala-ala Ella gitu..kwn2 pn trkejut dgr suara..dh cm laki sikit pn ada..dlm hati, ni kalau aq bwk lagu search ni, blh meletup ni.. masuk hr ni dh ckp la  6 hari brsuara seksi..ada pk gak kalo kekal suara cmni cne ek?? hmm..xleh watpela..bakal husband, sila faham ea..hehehehe..


bru2 ni aq blk rmh sbb mak soh..nape mak soh?? ad org dtg merisik ke?? hahaha..xde mknenye..balik sbb nak kms blk baru den la..mak br belikan bedroom set untuk aq n abg, jdi kami disuruh balik untuk mengangkut brg2 n harta2 prsndirian kami dr bilik lama k blk baru..mmg sgt teruja dpt blk baru n bedroom set y baru..sbb ape?? sbb aq leh gne sorg2..aq kan sorg j puteri kat rmh 2..sumenye aq pnyer..xleh kongsi2..hehehe..kejam kan?? tp normal la tu..kat UTM lg aq dh brdebar2 sbb risau mak plh design y aq xbrkenan.. aq pn dh prepare muka redha kalo aq xske ble tgk nnt..tapi nak dikatakan ad chemistry antara taste aq n mak, aq brkenan sgt2..hepi seyh..thanx mak!!!! syg mak!!! cntik gler..bg aq la..spanjang 21 thn aq hdp ni, brula mrasa ad blk sndr..ad almari solek sndr..closet sndr..dlm 2 sume baju2 aq..evn blk 2 kecik j, tp aq ttp brsyukur sbb aq rse sgt hepi..sape nk bg wo..so, pasni, aq brtekad jge blk aq ni sebaik mgkin n berusaha nk lawakan dia.. blk j UTM aq dh try usha crik cadar kat Jusco untuk katil queen aq ni..hehehe..


bnyk bunyik la mulut aq ni..2 la nmenye prmpuan, mmg lumrah dia cmni, suka express prasaan..sbb 2 kaum Hawa ni unik..pnuh dgn kata2..mse 2 tgk cte Client List, dr movie 2, ad part gtau lelaki jatuh hati dgn matanya manakala perempuan jatuh hati dgn telinganya..mula2 dgr xfaham y pasal perempuan 2..tapi lpas 2 dia xplain, kalo nk pikat laki kita kna sntiasa cntik d mata dia..jg pnampilan dr sbb laki mmg suka tgk prmpuan cntik..bg prmpuan plak, nape dia jth cnta dgn telinganye? sbb prmpuan ni sgt sng cair dgn puji-pujian..cbe gtau, sape xske kna puji?? kalo wat statistik, ad la dlm 1-2 org dlm 100 tu..sdgkan Rasulullah SAW kita sndr suka memuji para isterinya biarpun kdg2 hanya untuk niat menegur..tgk, dh msuk motivasi lak ni..


ok la..kt bwh ni aq sertakan a few pics blk aq..i'm so hepi sbb my beloved one pn ske gak dgn plhn mak ni..bagusla cm2 kan..nnt jd blk kita gak..n once again, thanx mak ayah..kakak syg mak ayh sgt2..







dan skang tbe masenye anta balik ke prkampugan UTM..huhuhu..by2 my dear blk..miss u already..huhu..